IWP Παπαδερός Γεώργιος ΑΕ

Επισκόπηση της Αγοράς Ξύλου ( Q1/2021)

Για να περιγράψουμε την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς θα μπορούσαμε να πούμε: Ένα νέο Έτος, μια νέα Πρόκληση. Αλλά ακόμα και αυτή η φράση δεν εκφράζει ακριβώς πόσο ταραχώδης είναι η αγορά της ξύλινης συσκευασίας αυτή τη στιγμή. Αναμφίβολα, το πιο σημαντικό γεγονός του 2020 που επηρέασε άμεσα την οικονομία και όλους τους τομείς παραγωγής ήταν η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού, η οποία όμως συνεχίζει να δείχνει τις επιπτώσεις της και το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η πανδημία λοιπόν, που επηρέασε σχεδόν όλες τις μεταποιητικές βιομηχανίες άλλαξε σημαντικά την προσφορά και τη ζήτηση και στην αγορά της συσκευασίας και της ξυλείας κάνοντάς την να παρουσιάσει δραματικές διακυμάνσεις τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι παράγοντες που θα αναλύσουμε στη συνέχεια και που κατά κύριο λόγο καθορίζουν το κόστος των ξύλινων παλετών και της ξύλινης συσκευασίας, είναι η τιμή της πριστής ξυλείας, η τιμή του χάλυβα καθώς και οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων.

 

Πριστήρια Ξυλείας

 

Σε μία από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 2020, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας της Γερμανίας ρώτησε τα μέλη της πώς τα πριστήρια και οι έμποροι ξυλείας συμπεριφέρονται στην τρέχουσα κατάσταση και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.

Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (46%) ανέφεραν ότι οι προμηθευτές ξύλου ανέβαλαν τις παραδόσεις τους για να πιέσουν το αίτημά τους για αύξηση των τιμών, ενώ το 32% δήλωσε ότι οι προμηθευτές τους ανέστειλαν ή ακόμα και ακύρωσαν τις παραδόσεις τους. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι τα πριστήρια προσπαθούν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους με τον κίνδυνο να χάσουν ακόμα και παλιές συμβάσεις επιλέγοντας τους πελάτες τους μόνο ως προς την τιμή.

 

Results of HPE Survey 2020. Source: www.hpe.de

 

Αυτή η τρέχουσα πρακτική μπορεί να περιγραφεί ως: Take it or Leave it! Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες ξύλινης συσκευασίας αναγκάζονται να αποδεχτούν τις αυξήσεις των τιμών για να μπορέσουν να παραλάβουν τις πρώτες ύλες τους και να εκπληρώσουν τις συμβάσεις τους με τους βιομηχανικούς χρήστες.

 

Τιμές Χάλυβα
Οι υψηλές τιμές στην ξυλεία είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι οι τιμές στο χάλυβα που βασικά ακολουθεί την ίδια τάση με τις τιμές ξύλου. Κατά το πρώτο lockdown που προκλήθηκε από τον COVID 19, πολλοί παραγωγοί χάλυβα μείωσαν ή ακόμα και σταμάτησαν την παραγωγή τους και είναι γνωστό ότι η επανεκκίνηση της παραγωγής χάλυβα είναι μια πολύ μακρά και περίπλοκη διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες βιομηχανίες διατηρούν την παραγωγή τους εσκεμμένα σε χαμηλά επίπεδα για να υποστηρίξουν την αυξανόμενη τάση των τιμών. Αυτή η εξέλιξη αναγκάζει την αύξηση των τιμών των τελικών προϊόντων και ιδιαίτερα των αναδιπλούμενων πλαισίων παλετών (Pallet Collars), καθώς οι χαλύβδινοι μεντεσέδες αποτελούν μεγάλο ποσοστό του κόστους κατασκευής. Το ακόλουθο διάγραμμα δείχνει την εκτόξευση της τιμής του χάλυβα από τις αρχές Νοεμβρίου, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία μέχρι τα μέσα ή και τα τέλη του 2ου τριμήνου του 2021.

 

LME STEEL HRC FOB CHINA (ARGUS)

LME STEEL HRC FOB CHINA (ARGUS)

 

Τιμές Εμπορευματοκιβωτίων
Οι υψηλές τιμές των εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) από και προς την Ασία δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση ιδιαίτερα με τους πελάτες και τους προμηθευτές του εξωτερικού. Οι τιμές των κοντέινερ βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και σύμφωνα με προβλέψεις του Vincent Clerc, Maersk CCO, η ανοδική αυτή τάση δεν πρόκειται να αλλάξει το πρώτο εξάμηνο του 2021.

 

Ευρωπαϊκοί Δείκτες Τιμών
Ύστερα από την τεράστια αύξηση τιμών της τάξης του 4,9% στη γερμανική αγορά ξυλείας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, δε μπορούσαμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί το τέταρτο τρίμηνο του 2020 με την αύξηση του 11,9%. Αυτή είναι η υψηλότερη αύξηση του γερμανικού δείκτη τιμών από τις αρχές του 2005! Ως εκ τούτου, όλοι όσοι βρίσκονται στην αγορά της ξύλινης συσκευασίας είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόσουν τις αγορές τους σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

 

The HPE price index for sawn timber and wood-based products for wooden packaging and pallets.

 

Η εξέλιξη των τιμών στη σουηδική αγορά είναι ακόμα πιο γρήγορη και σύμφωνα με το σουηδικό δείκτη τιμών ξυλείας (Svenska Förpackningsföreningens kostnadsindex) οι τιμές των πρώτων υλών αυξήθηκαν κατά 23% από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο του 2020.
Μια ματιά στο δείκτη τιμών EUWID δείχνει επίσης μια ταχεία άνοδο και στα τελικά προϊόντα, όπως οι παλέτες EPAL και CP, των οποίων οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10,3% και 9,8% αντίστοιχα, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Svenska Förpackningsföreningens kostnadinex för emballagevirke

 

Μια ματιά στο δείκτη τιμών EUWID δείχνει επίσης μια ταχεία άνοδο και στα τελικά προϊόντα, όπως οι παλέτες EPAL και CP, των οποίων οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10,3% και 9,8% αντίστοιχα, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

 

Price development 2020 acc. to EUWID

 

Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια έλλειψη πρώτων υλών ξυλείας στην αγορά, τις απαιτήσεις των πελατών του εξωτερικού και τα πολύ χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων στα πριστήρια ξυλείας, μπορούμε να δηλώσουμε σαφώς ότι η τρέχουσα τάση των τιμών θα συνεχίσει και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και θα παραμείνει μέχρι τα τέλη του. Αυτό το γεγονός πρέπει να ληφθεί υπόψη στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους τελικούς αποδέκτες των παλετών και ξύλινων συσκευασιών.

 

 

Πηγές

www.hpe.de

https://www.euwidpaper.com/markets.html

https://www.embamat.eu/noticias/mercadodemateriasprimas/

https://www.swedishwood.com

https://shippingwatch.com/carriers/Container/article12670190.ece

https://theloadstar.com/nohappynewyearforshippersasratesonmajortradelanesstayskyhigh/

https://www.lme.com/enGB/Metals/Ferrous/HRCFOBChina#tabIndex=2

Scroll up Drag View